Lymfmassage forts.

Lymfsystemet spelar en viktig roll för vätskebalansen i kroppen och tillhör kroppens immunförsvar. Det hjälper till att försvara kroppen mot infektioner och forsla bort skadade, döda eller främmande celler, proteiner, fett och slaggprodukter. Slaggprodukter bildas när cellerna tagit upp den näring de behöver från blodet och utsöndrar koldioxid och avfall till vätskan mellan cellerna. Det är denna vätska som lymfsystemet suger upp, renar det i lymfnoderna från skadliga ämnen och skickar tillbaks det i blodbanan igen. 

 

Lymfödem, enkelt uttryckt volymökning i form av svullnader som kan bli mycket kraftiga i en eller båda armar och/eller ben, uppstår vid lymfstockning. Lymfstockning uppstår vid nedsatt förmåga hos lymfsystemet att transportera bort den lymfatiska vätskan från hud och underhud. Är transportbehovet större än transportkapaciteten kan ett ödem uppstå.


När man pratar om stopp i lymfsystemet avses gamla skador som blivit fibroser på grund av skada eller inflammation. Fibros är en nybildning av kollagenrik bindväv, dvs det känns hårt och kan göra ont vid beröring. Dessa stopp försöker man lösa upp med lymfmassagen. Det är viktigt att fortsätta att göra Egenvård dagligen. Det är ett mycket enkelt och effektivt sätt att upprätthålla ett bra flöde i lymfsystemet. Det kan ta ett tag innan man märker effekten, så gör den varje dag!


Obehandlade kroniska ödem ökar i volym och för att få kontroll över volymökningen är det viktigt att du skaffar kunskap om lymfsystemet och hur du själv kan aktivera lymfsystemet med egenvård. Ett tecken på flöde i lymfsystemet är rysningar där huden blir knottrig och skrynklig.


Vad blir lymfsystemet trögt av?

Exempelvis:

  • Åtsittande strumpor och kläder som sitter så hårt att det blir svullnadsmärken, exempelvis över vristen, fingrar av ringar, efter bh.
  • Felaktig kompression, exempelvis kompressionsstrumpor som slutar under knät. En strumpa ska ha högre tryck nertill och lösa upptill och gå upp över låret eller som strumpbyxa. 
  • Slag, skador, trauma mot mjukdelar, ärrvävnad
  • Spända muskler
  • Stress, oro, chock
  • Flyga och sitta still, inaktivitet


Lymfsystemet styrs av det parasympatiska nervsystemet, vårt lugn-och ro system. Stress har därför en negativ inverkan på vårt lymfsystem. Djupandning och de fösande strykningarna som är lätta att göra själv är därför A och O för att hjälpa lymfsystemet att göra sitt viktiga arbete.


Lymfsystemet blir bättre av egenvårdsmassage, djupandning, kompressionsstrumpor som går hela vägen upp på låret (lösare upptill) eller kompressionsstrumpbyxor. Vidare är även rörelser i kombination med djupandning som exempelvis yoga, vattengympa, promenader, qigong mycket bra samt en bra kost och IR-bastu eller IR-matta. Saker som gör att du mår bra och uppnår lugn och avslappning. 


När man sitter länge vid datorn kan man avbryta och öppna upp vid nyckelbensgropen, göra änglavingar och axelrullningar och stryka från nacken och ner samt göra armstrykningar enligt Egenvårdsprogrammet. En sådan busenkel rutin ger en liten men effektiv skjuts för ditt lymfsystem.


Bebe Gransten utbildare lymfmassörer på Axelsons och driver även Lymfsalongen i Bromma tillsammans med ett par kollegor. Du hittar flera bra länkar på föregående sida. Hon rekommenderar varmt att använda IR-bastu när man har problem med lymfsystemet och där har Luxway fina produkter som du kan läsa om på deras sida: www.luxway.se