Zonterapi

Zonterapi är en av många holistiska läkekonster vars syfte är att finna balans och harmoni i hela kroppen. Det är en metod med tusenåriga anor som arbetar med att frigöra blockeringar i kroppen genom att behandla motsvarade zon på foten.


Reflexologi, det internationella namnet för zonterapi, utgår från att kroppen har olika reflexsystem som kan användas för att stärka kroppen. Utöver fötterna och fotzonterapi finns det till exempel reflexzoner på benen, händerna, öronen och ryggen. I många länder, bland annat Danmark, är det en utbredd komplementär metod och används bland annat vid ofrivillig barnlöshet.


Jag arbetar med klassisk fotzonterapi men lägger även stor vikt vid kroppens meridianer och vårt energisystem. Vi består ju av atomer och energi så det känns naturligt att arbeta utifrån ett synsätt som tar hänsyn till den aspekten för att behålla och förbättra vår hälsa.


Zonterapi är lämpligt vid åkommor som exempelvis cirkulationsproblem, huvudvärk och migrän, klimakterie- och övergångsbesvär, matsmältningsbesvär, muskelsmärtor, oregelbunden och smärtsam menstruation, oro, stress och urinvägsproblem.


Enligt nuvarande svensk lag får zonterapi inte ges till barn under 8 år eller vid cancer, diabetes eller veneriska sjukdomar.


Jag arbetar med reflexzonerna på framför allt fötterna, men även på öronen och på hela kroppen med så kallad akupressur, dvs tryck med händerna utan nålar. 


Hur lång tid tar behandlingen?

Den tar tar en timme, förutom vid första besöket som är lite längre. Då går vi tillsammans igenom anledningen till besöket för att kunna anpassa behandlingarna efter dina behov.


Gör behandlingen ont?

Många säger att det gör "sköntont" på vissa ställen på foten och att det inte känns alls på andra. Det är viktigt att lyssna på klientens reaktioner under behandlingen och att anpassa trycket så att det hjälper utan att vara obehagligt.


Hur många behandlingar behövs?

Det är helt individuellt och har även att göra med anledningen till besöket. Vanligt är att man behöver mellan 5 och 15 behandlingar med 7-10 dagars intervall. I förebyggande syfte kan det naturligtvis gå ett par veckor mellan behandlingarna.