Varför är träning för äldre bra?

Varför är träning viktigt för dig som är äldre?

Musklerna och lederna blir stelare ju äldre vi blir och även balansen försämras. Balansen kan också påverkas av olika läkemedel och sjukdomar och dålig balans ger risk för fallskador.  Oftast sker fall-skadorna i hemmet och det är handleder, höftleder och/eller axelleder som drabbas mest.


Genom enkel men regelbunden träning kan man återfå och bibehålla styrka, smidighet, balans och kondition och man mår ju också så bra när endorfinerna frigörs i hjärnan vid träning! 


Styrka kan man träna 2-3 gånger i veckan, minst 10 minuter per gång och man jobbar igenom rygg, ben, armar och mage.


Kondition är viktigt för hjärta, blodkärl och lungor framförallt och tar man en daglig promenad på 30 minuter då man får upp puls och andning lite lätt så jobbar man i en måttlig intensitet. Man kan dela upp träningen i 3 pass om 10 minuter om dagen i måttlig intensitet.


Balansen kommer snabbt tillbaka om man bara jobbar med den. Enkla övningar som att stå på ett ben, bara stilla eller dra upp benet mot midjan långsamt upp och ner. Man kan lägga ut ett snöre på golvet och gå balansgång på det. Balanskuddar finns också och då kan man börja med att stå på två ben och sedan försöka släppa taget om en stol och sedan gå över till att stå på ett ben. 


Smidighet är att bara kunna sätta sig ner på golvet och komma upp igen, att rotera ryggen och göra sidoböjningar, exempelvis. Kan man sätta sig på golvet och komma upp igen en dag så kan man förmodligen även göra det dagen efter. Ta ut rörelseomfånget varje dag!